MENÜ
Anket
Apartman Kapıcıları 03.07.1970 tarih ve 1248 sayılı kanunla iş kanunu kapsamına alındığımız her yıl ÜÇ TEMMUZ günü'nü Kapıcılar günü olarak kutlanmasını onaylıyor musunuz.

Kapıcı Elektrik ve Su Parası Öder mi?

KONUT KAPICILARI YÖNETMELİĞİ(1)

Resmî Gazete Tarihi: 03.03.2004 Resmî Gazete Sayısı: 25391

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kapıcı Konutu

Kapıcı Konutu ve Tahliyesi

Madde l3 Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir. (1)

Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekir.

Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez.

Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir.

Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanır. Bu konuda iş veya toplu iş sözleşmesinden doğan haklar saklıdır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yürürlüğe İlişkin Hükümler

Yürürlük

Madde l4 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 15 — Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.

__----------------------------------------------------------------------------_______

(1) Danıştay Onuncu Dairesinin 13/3/2007 tarihli ve E.:2004/6952, K.:2007/946 sayılı kararı ile bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde yer alan “Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir.” hükmü iptal edilmiştir. Daha sonra bu Karara karşı yapılan temyiz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 17/9/2012 tarihli ve E.:2007/2123,K.:2012/1180 sayılı Kararı ile ret edilmiş ve  Yine aynı Kurul 5/2/2015 tarihli ve E.: 2013/1692, K.: 2015/245 yapılan Karar Düzeltme başvurusunun reddine karar vermiştir.

 ----------------------------------------------------------------------------------------

3-KAPICIYA SAĞLANACAK FAYDALAR

3-Kapıcının elektrik ve su giderlerinden …………..TL’lik kısmını Kat Malikleri tarafından ödenir

KAYNAK: AV. AYHAN YALCIN KAPICI ELKİTABI

1. BASKI        SAYFA 125
-------------------------------------------------------------------------------------------



Kapıcı konutlarının elektrik ve su giderlerini kim öder? / Arif Temir

Bugün Gazetesi 24.06.2008
Kapıcı konutları kapıcılara görevi sebebiyle verilirse kapıcı konutlarından kira istenmemektedir.

Bu uygulama genelleştirilerek kapıcı dairesinin bütün giderlerinin de apartman sakinleri tarafından karşılanacağına yönünde toplumda bir görüş ve uygulama oluşmuştur.

Kapıcı konutlarında oturan kapıcıların yapmış oldukları elektrik ve su giderlerinin apartman yönetimi/apartman sakinleri tarafından mutlak surette karşılanacağına ilişkin bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır.

Konut Kapıcıları Yönetmeliğine göre elektrik ve su giderlerinin apartman sakinleri tarafından karşılanıp karşılanmayacağı, karşılanacaksa kısmen mi tamamen mi karşılanacağı iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirtilir.

İş sözleşmesinde/toplu iş sözleşmesinde elektrik ve su giderlerini kapıcının karşılayacağı belirtilmişse kapıcı kendisi söz konusu giderleri karşılar. İş sözleşmesinde/toplu iş sözleşmesinde giderlerin kim tarafından karşılanacağı konusunda bir hüküm yok ise apartman yönetimi uygulamasına göre hareket edilir. 

Apartman yönetimi iş sözleşmesinde/toplu iş sözleşmesinde olmamasına rağmen kapıcı konutunun elektrik ve su giderlerini karşılıyorsa bu uygulamaya devam edilir.

Kapıcı onay vermediği sürece işyeri uygulaması haline gelen bu uygulama değiştirilemez.

------------------------------------------------------------------------------------------

Burada yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup resmi işlemlerde belge olarak sunulamaz ilgili kanun, yönetmelik kayıtları esas alınır
 

----------------------------------------------------------------------------------------

Kapıcı, "Kapıcı Giderlerini" Ödemek Zorunda Mıdır?

KAYNAK:www.apsiyon.com
Kapıcı Giderleri Sözleşme İle Belirlenir

İlgili yönetmeliğin 13. Maddesi’ne göre, kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir. Dolayısıyla kat malikleri adına kapıcıyla/kapıcılarla sözleşme yapan yöneticilerin bu giderlerin nasıl dikkate alınacağı hususunu unutmaması gerekir. Kat malikleri, kapıcının söz konusu giderlerini yüklenmeyi uygun görüyorlarsa sözleşmeler buna göre düzenlenmelidir. Tam tersi giderlere katlanmak istememeleri durumunda ise ilgili giderler bizatihi kapıcı tarafından karşılanır.

Kapıcı Giderlerinin Vergi Yükümlülüğü

Kapıcının söz konusu giderleri kat malikleri tarafından karşılanırsa vergisel bir yükümlülük yoktur. Zira kapıcılara verilen ücretler vergiye tabi tutulmamaktadır. Dolayısıyla, para ile temsil edilebilen menfaatler de bu anlamda verginin dışında kalır. Öte yandan kıdem tazminatının hesaplanması aşamasında süreklilik arz eden bir ödeme yapıldığından dikkate alınması gerekir. Hesaplama yapılırken son bir yıllık faturalar 365’e bölünmek suretiyle bir günlük tutar bulunmalı ve giydirilmiş ücret buna göre tespit edilmelidir (Yargıtay 22.HD. 2013/26125 E. 2013/22405 K. 25.10.2013).

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bu konuda araştırmamız devam etmektedir yeni bilgi ve belge bulduğumuzda yayınlamaya devam edeçeğiz.


Burada yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup resmi işlemlerde belge olarak sunulamaz ilgili kanun, yönetmelik kayıtları esas alınır.

Bilindiği üzere kapıcılar 03.07.1970 tarih ve 1248 sayılı kanunla iş kanununa tabidir işçinin sahip olduğu bütün haklara sahiptir.



Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam30
Toplam Ziyaret210012
Hava Durumu
DUYURULAR
ÇEVREMİZE ÇÖP

ATMAYALIM SÜPÜREN

İNSANDIR UNUTMAYALIM .