MENÜ
Anket
Apartman Kapıcıları 03.07.1970 tarih ve 1248 sayılı kanunla iş kanunu kapsamına alındığımız her yıl ÜÇ TEMMUZ günü'nü Kapıcılar günü olarak kutlanmasını onaylıyor musunuz.

SGK İşten Çıkış Kod Açıklaması

SGK İşten Çıkış Kodu ve Açıklamaları Nelerdir?

Çalışma hayatında yeni bir işe başlamak kadar mevcut ilişkilerin bitmesi de bir o kadar olağan bir durumdur.

 

Bu durumda önemli olan bir nokta çalışan işçinin işten ayrıldıktan sonra işleyen sürecin yasal kurallara uygun olarak yapılması gerekliliği olmaktadır. 

 

Bu süreç doğru bir şekilde yönetildiği zaman çalışan ve işveren için yaşanması muhtemel olumsuz durumların önüne geçilmiş olunur.

İşten Çıkış Kodu Nasıl Öğrenilir?

İşten ayrılma kodlarını öğrenmek için yapılması gereken bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmesi gerekir.

 

Şayet girilmişse E-devletten 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü yansıyan sayfadan öğrenmek mümkündür.

SGK İşten Ayrılış Bildirimi Girmek Zorunlu Mudur?

Tabii ki de zorunludur. İşten çıkış bildirimi yapılması Kanun ile beraber zorunlu bir hale getirilmiştir.

 Kanunda yer alan açıklamaya göre çalışanın işten ayrılmasından sonraki 10 iş günü süresince Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu olayı işveren bildirmekle yükümlüdür.

 

 Aksi takdirde bildirilmezse işçi tazminat hakkını kullanamaz.

SGK İş Çıkış Kodu Ne İşe Yarar?

İş Çıkış Kodunun seçilmesinden sonra işten ayrılan kişi, tazminat ve işsizlik maaşı gibi başka haklardan yararlanabilmekte ya da yararlanamamaktadır. 

 

Bu kodların giriş işleminin yapılması çalışanın iş sözleşmesinin hangi sebeple bittiğinin SGK tarafından görülmesini sağlamaktadır ve SGK tarafından takip edilmektedir.

İşten Çıkış Kodu Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

SGK işten çıkış kodunu belirlerken dikkat edilmesi gereken olay, çalışanın işten ayrılmasına denk gelen en uygun kodun seçilmesi olacaktır.

 

Yani çıkış kodu seçiminde önemli olan şey iş akdinin sona ermesine hangi durumun sebep olduğudur.

 

Sonuçta çıkış kodunun da bu nedenlere uygun olması gereklidir.

İşten Ayrılma Kodunun Yanlış Yapılması Durumunda Düzeltme Mümkün müdür?

Sigortalı işten ayrılma bildirgesinin 10 günlük zaman içinde düzeltilebileceği gibi bildirge iptali de bu dönem içinde yapılabilir.

 

İşverenler sigortalı işten ayrılış bildirimi yaparken 10 günlük zamanı geçtikten sonra yapmış oldukları işten ayrılış sebebine yönelik düzeltme talepleri ise işverenlerin veya sigortalıların düzeltme sebeplerin ilişkin kanıtlayıcı unsurlar ile beraber İŞ KUR müdürlüklerine başvurmaları gerekir.

 

Düzeltme talepleri yapılırken kanıtlayıcı belgelere örnek şekilde; ihbar ve/veya kıdem tazminatı banka dekontu/bordrosu, ihbar süresinde iş arama iznine ilişkin yazıyı gösterme hakkına sahiptir.

İşten Ayrılma Sebebinin Doğru Kullanılması Neden Önemlidir? Sonuçları Nelerdir?

İşten çıkmaya ilişkin kodun doğru şekilde kullanımı sigorta sahibi kişinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneği alması için bu konularda önem taşır.

 

 Bununla birlikte, kişinin başka bir kurumda veya iş yerinde tekrar iş başı yapması açısından da bir nevi çalışma belgesi görevi yani referansı olacaktır.

 

 İşten ayrılma kod seçimi yapılırken basite alınmamalı, tam tersi hem sigortalı açısından hem de işveren açısından önemli olumsuzlukları doğurabilmektedir.

 

 Sigortalı açısından yukarıda sayılan sonuçlar olabilirken işveren açısından da hatalı ya da yanlış kod girişi sigortalı kişi ile karşı karşıya gelmesine sebep olabilir ve düzeltme noktasında bir takım uzun zamanlar ile karşı karşıya kalınır, son noktada belki de dava açılması ile bile bitebilir.

 

İşten çıkış kodları 1. görüntü devamı aşağıda

İşten çıkış kodları 2 görüntü son görüntü

 

 

SG
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam281
Toplam Ziyaret210263
Hava Durumu
DUYURULAR
ÇEVREMİZE ÇÖP

ATMAYALIM SÜPÜREN

İNSANDIR UNUTMAYALIM .